top of page
Veronika

Celozrnné houstičky s domácí nutelou

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Chutnají dokonce ještě lépe, než vypadají. A vypadají naprosto úžasně.


Celozrnné houstičky s domácí nutelou

Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

  • 20 g droždí

  • 25 g olivového nebo rýžového oleje

  • 200 ml kokosového mléka

  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu

  • špetka soli


Na nutelu

  • 1 hedvábné tofu – 125 g

  • 1/2 kvalitní hořké čokolády – 50 g

  • 2 vrchovaté lžíce lískooříškového másla

  • 3 lžíce datlového sirupu


Na potření

  • 1 lžíce kokosového mléka

  • 1 lžíce rýžového oleje


Postup:

1. Mouku nasypeme do mísy, vytvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí

2. Droždí zalijeme cca 4 lžícemi vlažného kokosového mléka, přidáme lžičku medu a lehce promícháme, abychom vytvořili kašičku (jen droždí s mlékem a medem uprostřed – ne i všechnu mouku)

3. Necháme vzejít kvásek 3–10 minut


4. Přidáme olej, sůl a zbytek medu a mléka (1 lžíci mléka si necháme na potření)

5. Všechno promícháme a vznikne krásné, jen malinko lepivé těsto

6. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě (20–60 minut, dle teploty v místnosti). Pokud máte doma chladno, ohřejte troubu na 35 °C a těsto nechte kynout v troubě

7. Mezitím si připravíme domácí nutelu. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami

8. Těsto rozválíme do obdélníku a potřeme nutelou (viz obrázek)


9. 1/4 těsta přeložíme z vrchu a 1/4 těsta ze spodu


10. Nakrájíme na 8–9 dílků


11. Každý dílek rozkrojíme na tři tenké proužky a upleteme copánek


12. Copánek namažeme směsí kokosového mléka a oleje


13. Pečeme v troubě na 170 °C cca 10–15 minut do lehce zlaté barvy



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page