Nejjednodušší chleba

Nejsem pekař. Ale peču ráda. A peču i chleba. I kváskový, i chleba z droždí. Dnes ten jednodušší. Vlastně si myslím, že jednodušší už to být nemůže. Pekaři prominou. Zaměstnané ženy jistě ocení.


Dokonalý chlebík

A víte co, pro mě je to ten nejlepší chleba. Lepší jsem nejedla. Mám tříletého syna, který ho jí ve velkém, a to klidně i samotný. Ale kupovaný mu tak nešmakuje. Co bychom pro naše miláčky neudělali, že?

Nic neměřím, nic nevážím a vždycky je výborný.


Suroviny:

  • cca 500 g celozrnné žitné mouky (já používám od Probio) – upravte podle velikosti zapékací nádoby

  • půl kostičky droždí

  • vlažná voda

  • lžíce datlového sirupu

  • velká hrst slunečnicových nebo dýňových semínek

  • 1 vrchovatá lžička soli

  • 1 vrchovatá lžička mahá koření nebo mletého kmínu


Postup:

1. Nasypeme mouku do mísy, vytvoříme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme pár lžicemi vlažné vody, na vodu nalijeme datlový sirup (nebo datlový cukr) a necháme vzejít kvásek (cca 5–15 minut)




2. Na mouku nasypeme sůl, mahá a začneme přidávat vlažnou vodu, mícháme vařečkou, dokud nevytvoříme těsto, které lze prohníst rukama

3. Prohněteme v rukách, vytvoříme bochník a uložíme ho odpočívat a kynout na pečící papír do zapékací misky zhruba na 2–5 hodin dle teploty v místnosti



4. Zahřejeme troubu na 220°, na dno trouby vložíme pekáček či malou zapékací mističku s vodou. Chleba lehce potřeme vodou a pečeme 10 minut na 220°, po 10 minutách snížíme teplotu na 170°, přiklopíme alobalem a pečeme dalších 60 minut


Nejlepší suroviny na báječně jednoduchý křupavý chleba si můžete pořídit ZDE.




2500 výrobků a z toho bezmála 1500 položek v biokvalitě. Luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka, sušené ovoce, ekologické čistící prostředky, přírodní kosmetika... To vše naleznete na CountryLife.cz.