top of page

Jak na lupénku?

Stovky pacientů pana doktora Fuhrmana za posledních 25 let dosáhly dramatického zotavení z autoimunitních onemocnění, včetně revmatoidní artritidy, lupusu, onemocnění pojivové tkáně a lupénky pomocí stravy plné živin. Mnozí dosáhli úplného uzdravení a již nepotřebují žádné léky. Nezpracovaná rostlinná a občas i bezlepková strava se ukázala jako velmi užitečná pro mnoho lidí s autoimunitním onemocněním. Psoriáza a celiakie se zdají být spojeny, a proto může být v některých případech užitečná i bezlepková strava.


Jak na lupénku

Vitamíny, minerály, flavonoidy, vláknina a další fytochemikálie mají protizánětlivé účinky, které by mohly pomoci normalizovat imunitní odpověď a zmírnit příznaky. Maximalizujte příjem protizánětlivých potravin regulujících imunitní systém, jako je zelená zelenina, houby, cibule, tykve, pastinák, tuřín a které mají nízký alergický nebo reakční potenciál. Jezte každý den syrovou i vařenou brukvovitou zeleninu.


"Sledujte, které potraviny zhoršují vaše problémy a pokuste se je z jídelníčku vyřadit. Pro každého to může být zcela odlišná potravina."

K ochucení jídel by se mělo používat protizánětlivé koření, jako je kurkuma, zázvor, kajenský pepř, hřebíček, česnek a skořice.


Vyvarujte se alkoholických nápojů: Alkohol může působit jako spouštěč nebo zhoršit příznaky lupénky.


Výzkum naznačuje, že přebytek sodíku může řídit autoimunitní zánět. Snižte příjem soli na minimum.


Sledujte, které potraviny zhoršují vaše problémy a pokuste se je z jídelníčku vyřadit. Pro každého to může být zcela odlišná potravina. Mnoho lidí s autoimunitním onemocněním zjistí, že jsou citliví na lepek, zpracované potraviny, sladkosti a živočišné produkty.


Zřídka můžou způsobit problémy i jinak velmi zdravé potraviny jako jsou některé ořechy, sója, některé luštěniny nebo kukuřice. Naštěstí to nebývá příliš časté.


Někdy může být nutné snížit příjem některého ovoce na malé nebo střední množství.


Vždy se poraďte se svým lékařem před a po provedení změn ve svém jídelníčku. Pokud berete nějaké léky, může být nutné jejich snížení či úplné vysazení po změně jídelníčku. Ale pokaždé pod dohledem lékaře.


Vhodné doplňky mohou být omega-3 z mořských řas a probiotika.



Zdroj:

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page